30.5.20

Aç kapıyı gir içeri..

Bugün Elon Musk'ın şirketi SpaceX, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi  NASA ile ortak olarak Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)'na iki astronot gönderdi.

Kapsülün fırlatılışı Türkiye saati ile 22:00'da canlı yayınlandı, biz de seyrettik. Cape Canaveral'dan yapılan bu fırlatma iki açıdan önemliydi. Birisi, devlet dışında özel bir şirket uzaya bir mekik yolluyor. Yani mekik devlete değil, şirkete ait. İkincisi de neredeyse 10 yıldır mekik programını kapatmış olan NASA ilk defa kendi topraklarından bir mekik gönderiyordu. (Daha önce Amerikan astronotları Rusya'nın Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden gidiyorlardı. Kazak topraklarında Rus kozmodromu konusu da çok acayip bir konudur, bu blogda yazacağımı pek zannetmiyorum)

Uzaya seyahatin devlet kontrolünden yavaş yavaş çıkmasını belirleyen çok küçük adımlar bunlar.

Biliyoruz ki, Elon Musk Mars'ta insanların yaşayabilmesi için ne lazımsa yapıyor. Bunu da sadece insanlığın iyiliği için yapmıyor. Adam ölmeden önce o mekiklerden birine binip dünyayı terkedeceğine inanıyor. Yapar, yapamaz, böyle bir vizyondan epey farklı alanlarda icatlar ya da inovasyonlar bekleyebiliriz. Şimdilerde kullandığımız pek çok teknolojik altyapının aslında ordu/savunma kaynaklı icatlar olduğunu düşünürsek (internet, gps gibi), böyle hafif çatlak -hafif de diyemeyiz zırdeli- birinin uzaya gideceğim diye şirket kurup da nelere önayak olabileceği, bunun sonuçları falan... ohooo... insanı fütürist yapar.

Dünyamızın nesi var? Tabii ki! Evimizi temizlemek ve ufak tefek bakımını yapmak, yepyeni bir kâşâne yapmaktan daha kolay. Başka dünya yok (şimdilik). Elimizdekine iyi bakmamız lazım. Orası tamam da, uzay, keşif bunlar da insanı heyecanlandıran şeyler.

Uzay Yolu'ndaki Atılgan'ı bekliyoruz. Yapsınlar hemmen bi tur atalım!

Kapsül 19 saatlik bir uçuşun ardından Pazar günü Türkiye saati ile 17:29'da ISS'e bağlanacak ve astronotlar istasyona adım atacaklar.

2 yorum:

  1. İzledik biz de ama nedense hiç heyecan vermedi.Belki o kadar çok bilimkurgu seyredince görüntüler çok yapmacık kaldı ya da bu kadar küçük bir virüsle başedemeyen insanın böyle büyük hayalleri tuhaf geldi birden. Hele bir yanda protestolar bir yanda uzay ,neyin sahici olduğunu düşündürtüyor bazen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bilmem ki, benim böyle fırlatmalarda kalbim pıt pıt atıyor. Bence uzaya bir şeyler yollamak, insan yollamak ve sağ salim geri getirmek çok, çok büyük bir iş.
      Aslına bakarsanız, günlerdir polis tarafından öldürülen adamcağız ve sonrasında çıkan olayları dakikası dakikasına takip edince bu iş biraz merhem oldu. Uzaya kaçma ihtimalinden dolayı değil tabii. O işin geyiği. Her şeye rağmen çalışan, üreten, umutlu insanlar olduğunu görmek iyi geliyor.

      Sil