6.8.07

Pow Wow (okunuşu pau vau)


Pow Wow, yahut powwwow, Kızılderililerin yaptıkları toplantılara verilen genel isimmiş. Beyazlar bu kelimeyi ilk defa kuzey doğudaki Narragansett yerlilerinden duymuşlar; o zamanlarda kelime kam anlmaına gelirmiş. İyileştirici gücü olan kamlar ziyaret edileceği zaman söylenen "Hadi pow wow'a gidelim" sözü, beyazların ağzında "hadi pow wow yapalım"a dönüşmüş, sonra da bütün Kızılderili kabilelerinin kullandığı ortak bir kelime haline gelmiş. Pow wow da dans ve müzik dolu bir kutlamaya dönüşmüş.

Arkadaşımla İskoç festivalinden dönerken yolda Pow Wow yazılı bir tabela görünce direksiyonu sağa kırdık ve karşımıza Muckleshoot kabilesinin pow wow'u çıktı.


Biz vardığımızda dans yarışmaları başlamıştı. Epey uzun kalmamıza rağmen kapanış törenine kadar bekleyemedik.

Geniş bir çayırlık alanda büyük bir elips oluşturulmuş, herkes tentelerin altında oturup ortada dans edenleri seyrediyordu. Sadece davul ve vokalle yapılan müzik eşliğinde çocuklar ortada hünerlerini gösterdiler. Bir sunucu hangi dansın yapılacağını, kimlerin yarışacağını anons ediyordu. İyi bir organizasyondu ve genelde bu tip faaliyetlerde hissetiğimiz yapaylık yoktu.


Demek ki neymiş, sokakta üstlerinde soluk bir tişört bir kotla gezen her kısa boylu, kara kuru insanı, güney Amerikalı göçmen zannetmemek lazımmış.


Her yaştan insan olduğu gibi, seyircilerin çoğu danslara katılıyor.

Bu da saz heyeti. Ortadaki davulda ritm tutarak aralarından bir şarkıcının önderliğinde şarkıları söylediler.

Tabii her yerde olduğu gibi burada da arka tarafta yiyecek satanlarla hediyelik eşyacılar vardı. İşporta şeyler mesela Çin malı dreamcatcherlar, plastik çerçeve içinde renkli baskı Kızılderili kadını figürleri falan satılıyordu.

Ne yazık ki ,Muckleshoot kabilesinin müziği ve danslarıyla ilgili hiç bilgim yok. Ama bundan sonra pow wowların abonesiyiz.

2 yorum:

  1. fethiyeden selam...

    YanıtlaSil
  2. Abeyciğim!

    Sen o gadardır Amarikada'sın da daha yeni mi Pow wow gorüyon? Olmadı emme şimdi!

    pow wowla kızılderililerin kültürlerini yaşatmak için tekrarladıkalrı çok önemli geleneklerden biri.

    Yanılmıyorsam bazen bir kaç kabilenin bir araya geldiği büyük pow wowlar da yapılyıor.

    Şimdi bu emmoğulları zemanında birbirini yer iken, beyaz adam gelip de kökelrine kibrit suyu ekince: "Bu böyle olmacak! En iyisi biz kaynaşalım, anlaşalım!" tarzında pow wowları modern festivaller haline getirmişler...

    Sen yakınsın bir de göller bölgesine bir git de bak bakalım orada nasıl kardeşlerimiz?

    Daha fazla fotğraf çekebilirsen yayınla. Görsel içerik zengin maşallah, teşekürler, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil