24.3.05

Havadan Seattle Turu

yaklaşık 2 hafta önce yaptığım seyahatin en ilginç saatleri minicik bir uçakla yaptığımız seattle turu oldu. 1,5 saat boyunca 2500-3000 feet (yani 750 metre ila 900 metre) yükseklikten sehri ve etrafını turladık. çektiğim fotoğrafların sadece birkaç tanesini buraya koyuyorum.



burası tam olarak neresi bilmiyorum ama seattle'ın asıl futbol takımının sahası daha sonraki bir fotografta var. onunla karşılaştırınca, bu okul sahasi gibi kalıyor. burası küçük bir üniversite olabilir. geniş çimenlik alanlara amerika'da gayet sık rastlanır. sadece çimen biçmek için bir alet edevat endüstrisi oluşturmuşlar.



seattle etrafında bir mahalle. amerikan rüyasını gerçekleştirmek için bu tip evlerden birini almak her ailenin hayali. yol boyunca dizilmiş 1,5 2 katlı kırmızı tuğlalarla bezeli tahta müstakil evler bunlar. bir ara bir örneğini koyarım. şehirde yaşamak çok pahalı, onun için bu kısaca "suburban" bozma "suburb" ya da dalga geçmek için "burb" dedikleri banliyöler pek uygun oluyor. bana kalırsa 'suburb'ler hep filmlerde gördüğümüz 3-4 çocuklu amerikan aile hayatının geçtiği modern kafesler.



matt bizi şelaleye götüreceğini söyleyince önce heyecanlandım, ama meğer barajdan dökülen suya şelale diyorlarmış. yine de ihtişamlı. baraj mühendisleri daha iyi fikir beyan edebilirler. ben sadece tepeden fotoğrafını çekip dudak bükmekle kaldım.



seattle bir kıyı şehri. belki de bir haritasını koymak lazımdı, ama şimdilik şöyle bir linkle yetinelim. bu linkten washington eyaleti ile ilgili bilgi edinmek de mümkün. fotoğraflardan da göreceğiniz gibi, seattle düşünülenin aksine gökdelenlerden oluşan büyük bir şehir değil. ama hemen her amerikan şehri gibi çooook geniş bir alana yayılmış düzgün ve geniş yolları olan planlı (belki de bu yüzden biraz ruhsuz gelen) bir yer.




avuç içi kadar bir yerde yanyana sıkıştırılmış gökdelenler. bu bölge iş merkezlerinin olduğu yer.



Türkiye'de de gösterilen frasier dizisinin jeneriğinde çizilen seattle siluetinin yanlış olduğunu da bu fotografla anlayacaksınız. space needle (uzay[lı] iğne - seattle'ın Atakule'si hehhe) gökdelenlerin hemen yanında değil. gökdelen bölgesi bu fotografın solunda kalıyor.




Bu fotoğraf, seattle'ın solunda kalan lake washington'un güney ucu. fotoğrafın sağ tarafındaki çimenlik alan ve önündeki kumsal coulon beach. daha önce de buradaki christmas ışıklarını çekmiştim. yanındaki park yeri hem plaja gelenler, hem de tam önündeki açıklıktan teknelerini, jet skilerini göle indirip gezinti yapmak isteyenlerin arabalarını park ettikleri yer. solda kalan kısım da, yürüyüş yapmak ve balık tutmak isteyen meraklılar için yapılmış. sahilde de bir hamburgerci bir de balık ürünleri satan fast-food dükkanı var.

1 yorum: